Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling zorgt ervoor dat je teruggeleverde stroom mag wegstrepen (salderen) tegen de stroom van het energiebedrijf die je afneemt. Dit betekend dus dat je voor het terug leveren het zelfde tarief ontvangt als voor het afnemen. Momenteel is het dus erg interessant om te investeren in zonnepanelen, maar ook wanneer de salderingsregeling afbouwt is het interessant om te investeren in zonnepanelen. Hieronder leggen we je graag alles uit over de salderingsregeling en de toekomst daarvan.

Wat betekent salderen?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Samengevat noem je dit salderen. Alleen over je netto afgenomen stroom betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw (opbouw energierekening). Netto afgenomen stroom is de afgenomen stroom – de teruggeleverde stroom. Om het wat makkelijker te maken hieronder twee voorbeelden:

Voorbeeld A

Je hebt 8 zonnepanelen van 400 Wp op je dak.

In het jaar waar je energieafrekening over gaat hebben je panelen 3200 kWh geproduceerd en daarvan is 500 kWh meteen gebruikt tijdens de het opwekken.

In datzelfde jaar heb je in totaal 3600 kWh aan stroom verbruikt.

Je hebt dus 3600 – 500 = 3100 kWh afgenomen van het net.

Daarnaast heb je 3200 – 500 = 2700 kWh teruggeleverd aan het net. 

Hierin zie je dat jij meer hebt afgenomen dan hebt teruggeleverd.

Je energieleverancier verrekent je teruggeleverde stroom met de stroom die je hebt opgewekt.

Je betaalt over 3100 – 2700 = 400 kWh verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Voorbeeld B

Je hebt 12 zonnepanelen van 400 Wp op je dak.

In het jaar waar je energierekening over gaat hebben je panelen 4800 kWh geproduceerd en daarvan is 500 kWh meteen gebruikt tijdens de het opwekken.

In datzelfde jaar heb je in totaal 3600 kWh aan stroom verbruikt.

Je hebt dus 3600 – 500 = 3100 kWh afgenomen van het net.

Daarnaast heb je 4800 – 500 = 4300 kWh teruggeleverd aan het net. 

Hierin zie je dat jij minder hebt afgenomen dan hebt teruggeleverd.

Je wekt 4300 – 3100 = 1200 kWh meer op dan je hebt verbruikt.

Je betaald over 0 kWh alleen het vastrecht. Je leverancier is verplicht om jou een redelijke vergoeding te betalen voor de 1200 kWh die je meer hebt teruggeleverd.

Vastrecht

Ondanks dat het netto gebruik nul kan zijn betaal je altijd vastrecht voor netbeheer en energietransport. In 2023 is dat gemiddeld €900.

Slimme meter

Om je teruglevering vergoed te krijgen is het belangrijk dat je energiemeter geschikt is. Met de nieuwe energiewet wordt een meter die zowel levering als teruglevering apart registreert verplicht. Wanneer je meter niet geschikt is gaat dit vaak gepaard met een verouderede meterkast. Voordat je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk dat je ook zorgt dat de meterkast en de energiemeter in orde zijn. Voor jou is het gunstig om dit in een pakket aan te schaffen, omdat ook het aanpassen van de meterkast dan 0% btw bedraagt.

Salderingsregeling nu en in de toekomst

Momenteel kan je als eigenaar van zonnepanelen 100% salderen. Echter heeft het kabinet aangekondigd dat de salderingsregeling langzaam af zal bouwen. Deze afbouw zie je hier rechts in de afbeelding. Maar is het dan nog wel interessant om zonnepanelen te nemen? Ja zeker! Salderen geldt namelijk vooral voor de energiebelasting en btw. Je energieleverancier is verplicht om een vergoeding te geven voor de teruggeleverde stroom. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief. Daarnaast is alles wat je direct verbruikt van de opgewekte energie al volledige winst.

Leuk je te ontmoeten!

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent duurzaamheid.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Leuk je te ontmoeten!

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent duurzaamheid.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.