Tijdens de feestdagen zullen wij gesloten zijn van 23-12-24 tot en met 03-01-25.

Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Tier 1 zonnepanelen

Er is behoefte naar hoge kwaliteit zonnepanelen. Tier 1 zonnepanelen worden gezien als de beste zonnepanelen. Echter is het zo dat Tier 1 niks over de kwaliteit van de zonnepanelen zelf zegt, maar juist over het bedrijf dat ze maakt.

Hieronder een afbeelding over de verschillende eisen per Tier. Bloomberg New Energy Finance heeft deze eisen opgesteld. De reden hiervoor is dat er vele aanvragen waren over de kredietwaardigheid van fabrikanten binnen de zonnepanelen branche.

Uitleg kenmerken Tier

Hieronder leggen we jou graag uit wat de verschillende kenmerken inhouden om een Tier vast te stellen voor zonnepanelen.

Verticale integratie

Wanneer het gehele productieproces beheerd wordt door het merk van de zonnepanelen dan spreken we van een verticale integratie. Dit betekend dat ze alles zelf doen en dus ook geen andere componenten kopen van andere fabrikanten. Hierdoor behouden zij volledige controle over het eindproduct waardoor de kans op fouten wordt verkleind. De verantwoordelijkheid valt hierdoor ook volledig op het merk voor alle onderdelen.

Research & development (R&D)

Research en development zorgt ervoor dat het eindproduct meestal verbeterd wordt. Voor zonnepanelen betekent dit dat het rendement hoger wordt. Dit houdt in dat er dus meer Wattpiek per vierkante meter geplaats kan worden op een paneel. Zo kan er meer worden opgewekt per vierkante meter en dus meer bespaard/verdiend worden.

Productie geautomatiseerd of handmatig

Elke branche heeft zijn eigen voorkeur voor de manier waarop productie aangepakt wordt. Wanneer er handmatig gewerkt wordt dan hoeft er minder geïnvesteerd te worden in machines voor de fabriek. Met name personeel is dan verantwoordelijk voor het proces en dit is een lagere investering. Kiest een bedrijf voor een geautomatiseerde productie dan is de investering op het begin hoger, maar naarmate de tijd zullen de kosten lager worden. Dit komt omdat machines een eenmalige investering zijn en voor een langere periode mee zullen gaan, terwijl personeel maandelijks hun loon dienen te krijgen. Wanneer productie geautomatiseerd is kunnen de prijzen van de panelen omlaag gaan of er kan meer geïnvesteerd worden, zodat de kwaliteit van de zonnepanelen verbeterd kan worden.

Produceren van silicium cellen

Silicium komt voornamelijk voor in zand. Deze zonnecellen zijn er in 2 vormen namelijk: mono- en polykristallijne zonnecellen. Het productieproces bepaalt of het om mono- of polycellen gaat. Het zou hierbij niks uit hoeven te maken wie het produceert. Het is alleen wel zo dat als een merk dit zelf produceert zij zelf kunnen bepalen hoe hoog de kwaliteit is binnen dit proces. Wanneer het ingekocht wordt zou het natuurlijk van hoge kwaliteit kunnen zijn en in dat geval hoeft het geen probleem te zijn, maar het inkopen vormt wel een risico.

Aantal jaren actief in het produceren van zonnepanelen

Omdat de branche nog jong is heeft Bloomberg New Energy Finance bepaald dat wanneer een merk al vijf jaar produceert dit goed is. Wanneer er productgarantie van 25 jaar wordt gegeven is het wel belangrijk dat dit bedrijf nog 25 jaar bestaat. Wanneer een bedrijf dus al 5 jaar bestaat dan is de kans groter dat ze over 25 jaar nog bestaan dan een merk dat pas 1 of 2 jaar bestaat.

Voordelen Tier 1 zonnepanelen

Zoals hierboven al wel duidelijk is gemaakt bestaan er geen Tier 1 zonnepanelen. Alle kenmerken per klasse zijn van toepassing op het bedrijf. Om echt tot de beste panelen te komen zal je moeten kijken naar de verschillende datasheets. Echter is het wel zo dat de betrouwbaarheid van een merk hoger is wanneer het Tier 1 is. De kans is namelijk groter dat ze over 10 tot 25 jaar nog steeds bestaan ten opzichte van merken die pas 2 jaar bestaan bijvoorbeeld.

Leuk je te ontmoeten!

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent duurzaamheid.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Leuk je te ontmoeten!

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent duurzaamheid.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.